Diamanter är populära

Frågan du kan ställa till dig är: Varför tror du diamanter är så populära bland alla runt om i alla världens hörn? Det är egentligen inte lätt att svara på den frågan, mycket beror på vad människor har för tycke och smak. Alla har säkert en orsak varför man tycker om diamanter så mycket. Men några orsaker är att diamanter glimmar och gnistrar i ljus från solen, samtidigt som att denna sten oftast förknippas med engagemang och framför allt romantik.

Att diamanter är så populära beror också på att dessa vackra och mytomspunna stenar marknadsförs som traditionella och romantiska, samtidigt som de är oerhört dyra redan som råvara. Ordet diamant härstammar från det grekiska ordet adamas och har betydelsen ”Den oövervinnerliga” vilket är helt passande till den mineral som är hårdast i hela världen.

Första förlovningsringen

Den allra första förlovningsring med en diamant gavs till hertiginnan Maria av Burgund när hon skulle förlova sig med ärkehertig (prinsen av huset Habsburg) Maximilian av Hamburg under år 1477. Det var han som satte igång trenden med att diamanten blev den juvel som var mest populär när det kom till förlovningar och sedan giftermål.

Precis som juvelerna i den suveräna sloten Starburst hos Unibet med flera där diamanterna är de som är mest värda och ger mest i vinst. Diamanter har sedan dess kommit i olika storlekar och slipningar. Diamanter har sedan dess och alltjämt ansetts vara den mest romantiska stenen när man friar och ska förlova sig. Dessutom anses ju en diamant vara sällsynt och har också kvaliteter som är långvariga, vilket gör att det blir ännu mer populärt.

Värdefulla och dyra

En av orsaken till diamanter är så populära är att stenarna är värdefulla och dyrbara. Det beror på att det inte finns många diamantgruvor runt om i världen som gräver fram dessa dyrbarheter, fast kanske inte så sällsynt som många tror. När dessa grävs fram är alla som arbetar med stenarna mycket noga kontrollerade och bevakade. Det har till och med hittats diamanter i Sverige.

Hur diamanter blir till?

Det kanske inte är så konstigt att diamanter är otroligt värdefulla med tanke på hur dessa stenar har blivit till en gång i tiden. I grunden är en diamant kol som har blivit utsatt för extremt hög press och höga temperaturer. Dessa dyrbarheter har blivit pressade djupt inne i jorden och tar miljontals år att vara kol till att bli diamant. Sedan när vulkaner får utbrott kommer diamanter upp till jordens yta via lavan, som sedan svalnar och kallas för kimberlite. Därför sker utgrävningar i dessa kimberliteådror som då kan innehålla diamanter.

Färger

En diamant förknippar du säkert med en klar vit färg, men det finns diamanter i andra färger som du inte ens kunde föreställa dig. Det är faktiskt diamanter med färg som oftast används till smycken. Färger som en diamant kan ha:

  • Blå – Det blåa kommer från hur mycket bor stenen innehåller.
  • Gul – Gula diamanter tillhör de som är vanligast och det gula kommer från kväve. Beroende på hur gul stenen är avgör diamantens värde.
  • Grön – När en diamant är grön beror det på att den har blivit bestrålad på konstgjord eller naturlig väg.
  • Rosa – Man vet faktiskt inte varför en diamant blir rosa, men misstänker att det beror på en störning i stenens kristallstruktur.

Dessa var några av de färger som en diamant kan ha, men det gör att diamanter verkligen fascinerar och är spännande för människor.

Oavsett kön

Det har ingen betydelse om det är tjejer eller killar, för det passar alla och är en unisex-sten. Tack vara att diamanter har en unisex egenskap gör att det förklarar varför diamanter har varit och är populära. Dessutom passar det att bära smycken med diamanter vid alla tillfällen. Antingen om du sitter hemma och ser på film med den du älskar allra mest eller ute på galej med kompisarna. Det sägs att diamanter är en kvinnas bästa vän och kan säkert vara det för män också!