Pärlsmycken – en klassiker i smyckesaffären

Att bära smycken av pärlor är alltid rätt då de är stilfullt exklusiva, vilket gör att de kan bäras både till vardags och till fest. Därför är pärlsmycken mycket populärt bland kvinnor världen över. Det finns en stor variation i utbudet av pärlor och förknippas oftast med romantiska bröllop, stora fester och baler, allt för att lyfta fram festlooken.

Äkta eller odlad

Pärlor är uppdelade i två kategorier – odlade eller de mer lyxigare äkta.

Äkta

Äkta pärlor kommer från musslor som lever som vilda ute i alla världens hav och är mycket ovanliga och sällsynta. Pärlan växer till sig helt spontant i en mussla, vilket innebär att människan inte har med framställning att göra över huvud taget. En pärla som är äkta har en vacker form, lyster och färg, vilket gör att varje pärlemorkula är inte bara sällsynt och värdefull, utan också unik. I dagens läge är det mycket ovanligt att det går att köpa smycken med äkta pärlor.

Odlad

Det finns olika sätt att odla pärlor på, men för den saken betyder det inte att de är oäkta. Inom pärlodling används nya metoder och tekniken hela tiden, för odlingen av pärlemorkulor har utvecklas ständigt under de senaste hundra åren. De vanligaste typen av odlade pärlorna är de som kallas för sötvattenspärlor och är också billigast. Att odla en pärla innebär att en bit vävnad från en värdmussla planteras in i en sötvattenmussla eller annan typ av mussla.

Efter inplanteringen i musslan börjar den att försvara sig mot musselvävnaden. Musslan försvarar sig genom att kapsla in biten av vävnaden med ett flertal lager av pärlemor. En pärlemorkula i storleken på cirka 10 mm, tar det mellan 4 – 7 år att framställa för musslan. De pärlor som har blivit odlad får inte kallas för äkta, fast den har växt inne i en mussla och består av samma material.

Typer av pärlor

Det finns olika typer av odlade pärlor som är olika värdefulla beroende på vart de skördas.

  • Akoyapärlor – Är den typ av pärla som man lyckades odla fram för första gången för flera år sedan och dessa är av en mycket hög kvalitet. Pärlan förknippas med en lyster som inte andra pärlor har och är berömda för sitt starka skimmer. Akoypärlorna har oftast en svag rosa nyans, men finns även i andra färgnyanser.
  • Svarta söderhavspärlor – Eller som de också kallas för, Tahitipärlor. Svarta pärlor anses vara de som är mest värdefulla och är mycket eftertraktade. Det på grund av pärlans lyster, men framför allt för dess färg. Visserligen kallas pärlorna för svarta, men de kan ha ett spektrum av färgerna, allt från silver och påfågelgrönt, till kolsvart och blått. Musslan som pärlorna odlas i heter Pinctada Margaritifera och den är en svartläppsmussla.

Dessa två pärlsorter är bara ett fåtal av de typer av pärlor som blir odlade runt om i världen.