Silversmycken är populära

Silver eller som det heter på latin, argentum, är en ädelmetall som är populär att använda till smycken. Du kan bära silver till allt och det passar i alla sammanhang. Vill du känna dig extra fin så sätter du på dig smycken såsom ringar, armband, halsband och örhänge. Fördelen är att silver inte kostar så mycket, vilket gör att du kan ha många silversmycket och variera dig varje dag till olika outfits. Men det har inte alltid varit så, för flera årtusenden sedan, i Egypten, var silver mer värdefullt än guld.

Silvrets historia

Ett antal århundrade efter år 0, kom silver till Europa och Norden. Silvret kom i form av dinarer, som var romerska mynt. De romerska härarna tog med dem när det intog världen. Under vikingatiden började det bli allt vanligare med silver i de nordiska länder, tack vara vikingarnas räder runt om i världen. Det silver som vikingarna tog med sig var både mynt och silversmycken. Smycketillverkare i Norden började smida egna silversmycken och dessa blev väldigt värdefulla. Men i och med att silver blev allt mer vanligt, sjönk dess värde.

Silver idag

Silver är en metall som förekommer mycket bland de som skapar smycken världen över. Detta tack vare att silvret är lättarbetat, men framför allt för att metallen har en fin glans och färg. Därför används silver till att skapa många av de populära smycken som finns idag ute i butikerna.

Att bära silver

När det gäller smycken och andra accessoarer är det bärarens tycke och smak som är avgörande. Det finns de som vill blanda smycken med olika färger och av varierande material. Medan andra föredrar att hålla sig till ett material och då är smycken av silver mycket populärt att bära.

Silversmycken passar, tack vare sin enkla och smakfulla färg, till färger och mönster. Vill du dessutom matcha dina smycken av silver med varandra, går det att finna en stil som är elegant och perfekt för dig som tycker att ”less is more”. Utbudet av silversmycken kan tyckas vara oändligt och gör att du kan har smycken för alla tillfällen.

Skötselråd

Det bästa är att silver mår bäst av att bäras och användas. När du inte bär dina silversmycken bör du lägga dem i en plastpåse som är lufttät och gärna tillsammans med en duk som är preparerad för att bevara glansen just för silver. Men det är ingen försäkring på att silversmyckena håller sig glansiga för det.

Det kan hända att ditt silver blir missfärgat i alla fall och har fått en yta som är svart. Då finns det olika knep som du kan ta till för att få upp glansigheten igen. Knepen är väldigt enkla och oftast har du redan produkterna hemma.

  • Putsduk – Att använda en putsduk och ett speciellt medel för att putsa silver är det vanligaste sättet att piffa upp silver. Genom att använda en putsduk och medel uppnås den bästa effekten och den silvervita högblanka ytan håller mer långsiktigt.
  • Tandborste – Du kan använda din tandborste och ha tandkräm eller ketchup som glansmedel. Du bör tänka på att det finns slipmedel i vissa tandkrämssorter.
  • Vinsyra – Lägg ditt silver i en blandning av vinsyra, tvättmedel och hett vatten. Smyckena bör ligga minst tio minuter i blandningen. Därefter tar du upp silvret för att skölja och sedan torka av.

Dessa var några av de knep som du kan ha nytta av!