Skapa egna silversmycken

Att skapa sina egna smycken är något som alltid varit mycket populärt och uppskattat. Genom att göra sina smycken kan man själv bestämma hur designen ska se ut och om man får upp ett riktigt intresse kanske man till och med lanserar sin egen kollektion. Att arbeta med pärlor och trådar är vanligtvis det första steget, men för den som vill ta det ett steg längre kan silverlera vara ett alternativ.

Arbeta med silverlera

När man hör ordet silver är det inte många som associerar detta med en mjukare lera som är formbar och det kanske inte är så konstigt. Om man inte tillverkar smycken själv så har man troligtvis bara stött på silver som redan är stelnat, t.ex. när man köpt färdiga silversmycken från en butik eller på nätet. När du väljer att jobba med silverlera och vill skapa härliga smycken är det viktigt att du har rätt verktyg. En kavel, skalpell, spelkort, formar, pensel och platsunderlägg är bara några få av alla de ting som du kan behöva. Naturligtvis får du heller inte glömma bort smörjmedlet. Ett smörjmedel kan man också tillverka på egen hand med hjälp av 80 % olivolja och resterande 20 % bivax.

Smarta tips på vägen

Det finns en hel del saker som kan vara bra att tänka på om man vill lära sig att skulptera och skapa smycken i silverlera. Här nedan har vi listat några bra knep att ha med i bakfickan.

  • Lera av silver har en förmåga att torka väldigt snabbt och det är inte alltid så lätt att fukta den igen. Planera därför ditt arbete innan du sätter igång.
  • Innan du bränner leran måste den vara 100 % torr. Använd en hårtork om du vill att det ska gå fort.
  • Bakterier kan förstöra hela processen. Därför är det viktigt att alla verktyg och redskap är rengjorda innan du kommer igång.