Varför är guldsmycken populära?

Ända sedan de upptäckte metallen guld fler tusen år sedan, har metallen använts för att smycka människor på ett eller annat sätt. Då först och främst som smycken för att pryda öronen, händerna, runt halsen och så vidare. Guld känner vi också till som en stor del i sport, att vinna guld i OS eller fotboll är betydelsefyllt. Det kan vara medaljer eller stora pokaler som vi ses delas ut på Euro Stadium.

Guld är en perfekt metall till smyckestillverkning, eftersom smycken av guld är eleganta, vackra och komplexa. Därför används guld för att tillverka de accessoarer som är populära som armband, halsband, ringar och örhängen. Guldbijouterier används därför vanligtvis till de som ska förlova och gifta sig.

Men varför så populärt?

Det hänger inte enbart ihop med att metallen är värdefull och har används genom alla tider till att tillverka smycken och även ansetts vara ett tecken på rikedom. Detta samtidigt som att bära smycken av guld är traditionellt, eftersom vi styrs av traditioner och normer. Från början ansågs metallen guld som något värdefullt, för att numera vara populärt eftersom det är en vana och framför allt en sedvänja.

Högtider

Vi firar olika högtider i vårt land, precis som i andra länder och i samband med dessa högtidsstunder vill man ge bort just smycken tillverkade av guld och då till exempel som doppresenter eller konfirmationsgåvor. Vilket gör att mottagaren får ett minne för resten av sitt liv. För att få köpa smycken av guld går man oftast till en guldsmed för att hitta en lämplig kärleksgåva av denna värdefulla metall. Bijouterier hos en guldsmed finns det bara en av, vilket gör att smycket blir unikt och speciellt.

Bäras av alla

Vem som helst kan i princip bära guldsmycken, eftersom metallen inte innehåller någon nickel. Vilket gör att känsliga personer som allergiker och småbarn, kan bära guld utan några som helst problem. För det finns mycket lullull som inte är äkta inom smyckesbranschen och för att vara på den säkra sidan bör du köpa guldsmycken.

Hållbart

Det går inte att komma från att guld är hållbar metall, vilket har upptäckts i utgrävningar och det har gjorts guldfynd världen över. Dessutom går oftast guldklenoderna i arv och då i flera generationer. Därför bör du satsa på smycken som är tillverkad av guld, för att vara säker på att de ska vara hållbara och att metallen är en säker investering inför framtiden.

Förvara

Om du har många guldsmycken hemma bör du tänka på att förvara den säkert så att de inte blir stulna av någon inbrottstjuv. Tyvärr hör det inte till ovanligheten att det finns tjuvar som bryter sig in för att stjäla och då framför allt accessoarer av guld.

Därför bör du tänka på hur och var du var du har ditt lullull, så att de inte ligger framme för vem som helst att ta dem. Det är populärt att stjäla klenoder av guld, med tanke på att de är väldigt lätta och sälja, samtidigt som de är väldigt svåra att spåra.

När ska du bära smycken

Det går att bära guldsmycken för jämnan och passar till alla tillfällen. Ska du bara umgås med vänner eller gå på en finare middag och så vidare, passar alltid accessoarer av denna värdefulla metall. Sedan är det bara upp till dig själv vad du vill bära. Det finns vissa som bara bär något enstaka klenod, medan andra har lullull från topp till tå.

Allt beror tycke och smak hos den som bär vad som anses bäst, men guldsmycken är som sagt aldrig fel att bära i vilket situation än du befinner dig i!